ALIŞKANLIKLAR BAŞARIYI NASIL OLUŞTURUR?
Dün yeni bir kitaba başladım, ilk başladığımda kitap pek ilgimi çekmese de sonrasında okuduklarım beynimde öyle bir yer edindi ki, sabah uyandığım an aklıma ilk gelen şey kitapta yazanlar oldu.
Kitabın adı 'Atomik alışkanlıklar'. Muhtemelen bir yerlerde duymuştur herkes. Kitabın yazarı lise hayatından başlayarak başına gelen-ölüme yaklaşmak dahil- her şeyi anlatıyor. Daha sonra ise bir alışkanlığı hayatınıza nasıl kazandıracağınızdan bahsediyor. Bir hedef koyduğunuza, kendinize bir sistem yaratmanız gerektiğini ve direkt hedefe odaklanmak yerine sisteme odaklanmak gerektiğini söylüyor.
Bir şeylerin başarma hissine kapıldığımızda, ya da uzun süreden sonra ders çalışmaya karar verdiğimizde, inanılmaz bir heyecan duyar ve ölecek kadar çalışmaya hazır gibi hissederiz. Kalkar günlük 8-10 saatlik bir program oluşturur ve o gün gerçekten de 7-8 saat çalışırız. Fakat bir sonraki gün uyandığımızda kırılan hevesimizin yanında müthiş bir yorgunluk da duyarız. Çünkü beynimiz daha bu alışkanlığa hazır değildir, bir anda bu kadar yüklenince de haliyle yorulmuştur. O gün kalkar yine de çalışırsınız fakat dünkü gibi gitmez. Bir sonraki gün bu daha da kötü bir hal alır ve çalışmazsınız. Bir yolculuk daha burada biter. Peki nasıl ilerlememiz gerekiyor?
Bu konuda bir uzman olmasam da yaklaşık iki yıldır düzenli olarak ders çalışıyorum. Bir şeyleri yoluna koyup düzenli ders çalışmayı öğrenmem tam bir yıl sürdü. Ve kesinlikle söyleyebilirim ki bu bir anda olmadı. Lise yıllarımda asla ders .çalışmadığım için ilk defa çalışmaya başlarken aşırı yoruldum, çok fazla hata yaptım ve bazen bu hataları günlerce sürdürdüm. Hala hatalarım yok demiyorum, diyemem de asla, fakat şu yolu izlemenizin daha doğru olduğunu düşünüyorum.
Öncelikle; Başladığınız iş için bir hedef koyun!
Başlarken yapmanız gereken en önemli şeylerden biri de hedef koymaktır. Hedef koyarken gerçekçi olmayı asla unutmayın ! Tamam ben günde 10 saat ders çalışmak istiyorum fakat günde 10 saat ders çalışmaya başlamakla bunu başaramam diyebilmelisiniz. Çünkü bir alışkanlık asla birden oluşmaz, her şey küçük adımlarla ilerlemekte saklıdır. Ben bugün 3 saat ders çalışacağım, bir hafta sonra bunu 5 saate çıkaracağım ve buna alıştıktan sonra da bunu kademeli yükselteeceğim demelisiniz. Çünkü bunu demediğiniz sürece, bir anda çok fazla başarmaya çalışmakla hedeflere ulaşamazsınız.İşte bu yolda koyduğunuz hedefe göre ilerlemek, sistemdir!
İkinci olarak; Bu yolda ilerlerken düşmekten korkmayın!
Bildiğiniz üzere hepimiz insanız ve hayatta her zaman dış etmenler duygularımızı etkileyecek- eğer bir seri katil değilseniz tabii-. Hepimiz gün gelecek kolumuzu kıpırdatacak gücü bulamayacağız. Bu sizin güçsüz olduğunuz anlamına değil, sadece biraz yorulduğunuz ve ara vermeniz gerektiği anlamına gelir. Unutmayın ki asıl başarısızlık düşmek değil, yerden kalkmamaktır.
Üçüncü olarak; Bir şeylerin bir anda olmasını beklemeyin!
Bir yolda ilerlerken, meyvelerini almamız uzun sürecektir. Bir ay ders çalıştınız diye o dersten AA alacak değilsiniz. Düzenli olarak tekrarlarınızı yapmanız ve çalıştıklarınızı unutmamanız gerekir. Başarı süreklilik ile gelir. Bu yüzden olduğunuz yoldan sapmayın ve sisteminize odaklanın.
Kitapta ilerlediğim sürece, kendi sürecimi de işin içine katarak bloğuma aktarmaya devam edeceğim. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Kendinize iyi bakın sağlıkla kalın!
Mutlaka dinlemeniz gerektiğini düşündüğüm bir müzik;
Mutlaka okumanız gerektiğini düşündüğüm bir kitap; Montaigne- Denemeler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder